Oud brood trekt ratten aan
Ik weet nu: oud brood voor de eendjes trekt vooral ratten aan
Stadsdeel Laak heeft twaalf nieuwe broodambassadeurs die alles kunnen vertellen over broodoverlast.
De straten in Laak zijn een beestenboel: muizen, ratten en meeuwen worden steeds meer gesignaleerd. Dit groeiende probleem is het gevolg van het op straat gooien van voedsel, met name brood. Hoe lossen we dit op? Simpel, niet meer zoveel brood ‘voor de eendjes’ op straat gooien. Maar hoe krijgen we iedereen ook zover om dat te doen?
Om het zojuist omschreven probleem op te lossen ben ik in gesprek gegaan met Stichting Aarde–Werk. Een organisatie die verscheidene milieulessen aanbiedt aan vrouwen in zogeheten ‘krachtwijken’. Als antwoord op mijn vraag zette Aarde-Werk broodlessen op: door bewustwording en gedragsverandering zou de broodoverlast verholpen kunnen worden.
Laakse dames
Onlangs kon ik aansluiten bij een broodles die aan een aantal dames van Centrum Laakhavens werd gegeven. De deelnemers gaven bij binnenkomst aan het best spannend te vinden wat er deze ochtend zou gaan gebeuren. Niet iedereen spreekt even goed de Nederlandse taal en het was niet geheel duidelijk wat er van ze verwacht werd.
In kleine groepjes gingen de dames vier lesonderdelen langs. Een discussie over brood: wat eten we zelf, welk brood is het gezondst, en wat doen we met het brood dat we over hebben? Aan de volgende tafel was er een quiz rondom brood. Vervolgens werd er voorlichting geven over ratten. Tot slot speelden ze een spel over hoe snel ratten zich vermenigvuldigen.
Rattenweetjes
Vooral het gegeven dat een rat na één maand al volwassen is en dan zo’n zes tot negen jongeren kan werpen, maakte veel indruk op de vrouwen. Want hoe meer brood op straat er op straat ligt, des te sneller de ratten zich kunnen vol eten en voortplanten.
,,Ik gooi altijd mijn oude brood aan de waterkant voor de eenden. Alle buren doen dit. Ik dacht echt dat dit goed voor de dieren was. Nu ik dit allemaal weet, ga ik het echt niet meer doen. Maar wat doe ik dan met mijn oude brood, vooral de broodkorsten die mijn kinderen niet opeten?”, vertelt een van deelneemsters geschrokken.
Broodambassadeurs Na de les werden de dames tot ‘broodambassadeurs’ gekroond. In die rol gaan ze minimaal tien andere buurtbewoners informeren over de gevolgen van brood en etensresten op straat. Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe enthousiast de dames aan de slag zijn gegaan. Je kan zien dat de boodschap is overgekomen en dat het een eerste stap is naar minder ongedierte op straat.
Door: Monique Fennes
Gemeente Den Haag| projectleider Participatie & Schoon|Zwerfafval| #zwerfie| volleybal
Dit artikel verscheen eerder in Haagse Handen